sobota 4. října 2014

Proč se bojíme kadeřnic?

Kadeřnic se spoustu lidí děsí, ať už jsou moc ostříhaní, mají zkaženou barvu nebo dokonce poničené vlasy, tento negativní zážitek pak vede k návštěvám maximálně jednou za rok, kdy už může být stav vlasů kritický. Co nám kadeřnice provádí a proč nám to provádí? Můžeme si za to sami? V článku se dozvíte nejen jak Vám může kadeřnice ublížit, ale i s jakým druhem kadeřnice se v takové chvíli setkáváte.
Kadeřnice Vám ať už vinou svou nebo Vaší  může zvrtat střih, barvu a může zamávat s kvalitou vlasů (pokud máte ještě jiný nápad, prosím doplňte mě).


  Jak jsem tak vzpomínala na svá pokažená stříhání (v těchto případech spíš pižlání), došla jsem asi 10 let zpátky (na základní školu). V tu dobu se mi moc líbil sestřih Keiry Knightley ve filmu Domino. Ten krátký sexy účes s dlouhou patkou mě hodně uchvátil. I když jsem s sebou měla obrázek a dávala jsem kadeřnici jasné pokyny, z vysněné sexy dlouhé patky byla rázem "blbečkovská ofina". Co nadělat.
  Chvíli se mnou nikdo nemohl nic udělat, protože bylo prakticky nemožné ještě více zkazit můj "blbečkovský sestřih"....Když se konečně mé vlasy dotkly ramen, rozhodla jsem se pro účes podkova v délce na ramena a rovnou ofinou k obočí. Bohužel se stalo něco příšerného! Slečna nepochopila instrukci: "dýlku nechat" a fikla mi vlasy ke koutkům úst (vyniknul především můj velký nos a velká brada), aby toho nebylo málo ofina k obočí byla do půlky čela..."ááá moje blbečkovská ofinko dlouho jsme se neviděly!" říkala jsem si u zrcadla.
To by bylo ke střihu....
Očekávání vs. Realita 
...A co ta barva?...
  K tomu mám samozřejmě také co dodat. Není tomu tak dlouho, co jsem přišla do kadeřnictví s ideou hnědé barvy se zlatavým nádechem. Tak moc jsem se těšila a ouvej! Z vysněné zlatohnědé byla rázem šedo myší hněď, kterou ve své přirozené kráse "pyšně" nosím spolu s 3/4 populace. Peněženka sice zakrvácela, ale zpravila to drogerková barva (musím podotknout, že opravdu zlatohnědá).
   Pak tu máme 2IN1 v podobě melírů, které mi vlasy nejen poškodily a hodně jim ubrali i na kvalitě, ale také mi je spálily... mínus 5 centimetrů + příšerná kvalita vlasů.
...Prodlužování je taky kapitola sama o sobě...
může zacvičit jak se střihem, tak kvalitou vlasů. Hlavně si nikdy, pokud máte jemné vlasy, nenechávejte prostříhat svoje vlasy, aby prodloužení vypadalo přirozeněji...Za nějakou dobu Vám to slehne a oceníte to, že jste si je nenechaly prostříhat hlavně proto, že až vlasy sundáte....za týden...měsíc....nebo půl roku...nečeká Vás zas až tak brutální šok...Zažila jsem 2 šoky ze sundaných vlasů. Jednou z prodloužených a jednou z prohuštěných...nic moc příjemného to nebylo a když si vezmu, jak jsem vypadala, když se k tomu přidaly i prostříhané vlasy...Pamatujete si sestřih Gluma z Pána prstenu? Vlásky jak myší ocásek, k tomu ty cáry prostříhaných vlasů...no bylo to echtovní .... mínus 10 centimetrů.
Takhle jsem se cítila :D 
Tak pořád přemýšlím...můžeme si za to sami? někdy snad jo, ale v případech, které jsem vyjmenovala, tomu tak nebylo...
Žádná z těchto kadeřnic nenamítala nic na to, že krátké vlasy mi nebudou slušet, žádná z nich po mně nežádala, abych jí přesněji vysvětlila, co požaduji. Správná kadeřnice by měla poradit, pracovat podle druhu Vašich vlasů, podle tvaru obličeje... Když už se domáháte nějakého střihu, kterým si ona není jistá, stříhat po kouskách a navrhovat, jak Vám účes přizpůsobit...nevím jak Vy, ale já to nikdy neměla "jako ta ženská na obrázku".

Tak si říkám, že my, co se bojíme ke kadeřnici, už jsme možná potkali:
 1) Neslyšící kadeřnici, která vypadá, že Vás bedlivě poslouchá a velmi jasně chápe, co po ní vlastně chcete. Na obrázek Vám pokýve s tím, že není problém... Věříte jí? Já ne, ta která se několikrát nepřeptá, si MYSLÍ, ŽE VÍ, CO VY CHCETE...LÍP NEŽ VY....a pak to taky dopadne tak, že jste nespokojené...hlavní je stříhat postupně, ptát se, zkoušet, ukazovat a kontrolovat!
2) Kadeřnici univerzálku, na tu většinou narazíte v levnějším kadeřnictví, kam chodí většinou důchodkyně. Univerzálka nemusí být špatná, problém je však, že i přes případnou kvalitu kosmetiky, používá na všechny druhy vlasů to samé...šampon, kondicionér, masku, melír atd...pokud vyváznete jen s mastnými vlasy, máte vyhráno...upálené konce moc silným melírem jsou už nepříjemnější. Je nutné, aby taková kadeřnice přijala fakt, že nejsme všichni stejní a přizpůsobila tomu i svůj materiál. Nebojte se ptát, co Vám to tam vlastně patlá. Dožadujte se, ať péči, kterou používá přizpůsobí kvalitě a druhu Vašich vlasů.
3) Deformovanou profesionálku, ta je úplně odlišným druhem, než ty dva předchozí, stříhá vlasy s chirurgickou přesností, používá jen přípravky vhodné na Vaše vlasy. To, že zastřižení konečků bere jako výzvu k ustřihnutí 10ti centimetrů, si nedokážu vysvětlit jinak profesionální deformací.  Jako Vám doktor vyndá celého "slepáka" ne jenom půlku, ona Vám taky nemůže nechat ty poškozené hnusáky na hlavě. A tak stříhá a stříhá...i když Vy jste si představovala maximálně mínus 3 centimetry, ona to prostě vidí jinak. Nebojte se jí instruovat během stříhání, podat námitku, když se Vám nelíbí jakým směrem se účes vyvíjí. Její vlasy to nejsou a Vy s tím budete muset žít. Věřte, že se neurazí, je třeba ji jen postrčit správným směrem.

V žádném případě se nechci dotknout kadeřnic, které dělají svou práci dobře a ke spokojenosti zákazníků, bohužel nejsou všechny takové.

A co vy? Máte nějaký "veselý" zážitek s kadeřnicí nebo znáte ještě jiné druhy kadeřníků?

1 komentář:

  1. Děkuji za komentář. Tak to je dobře, já od těch neslyšících většinou chodila skoro v slzách :D. Teď mě stříhá kamarádka, která dostane hromadu instrukcí před každym stříhnutim, takže jsem relativně spokojená :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za komentáře :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...