pondělí 10. listopadu 2014

Jak předcházet poničení vlasů?

Krásný večer všem,

jednou jsem o regeneraci vlasů už psala (Regenerace vlasů po OMBRÉ), ale jak předcházet tomu, abyste nemusely regenerovat vůbec? Nechci Vám říkat, co máte a nemáte dělat a už vůbec si nehraju na odbornici. Myslím, že stačí dodržovat jen pár pravidel:

1) Neodbarvujte si vlasy doma
Pokud nosíte světlé vlasy a nemáte je zrovna husté a pevné, domácí odbarvování opravdu nedoporučuji. Vlas se během odbarvování ztenčuje a je náchylnější k poškození. Raději se svěřte do péče odborníků, kteří jsou schopni posoudit, jak daný produkt bude na Vaše vlasy působit. Abych pravdu řekla, v odbarvování vidím opravdu největší zlo (jak jsem se přesvědčila u ombré). Někdy Vás neodbarví šetrně ani kadeřnice.



2) Používejte kondicionér
V článku Kondicionér vs. maska jsem psala, že pokud máte jemné a slabé vlasy, je pro Vás kondicionér nezbytností. Maska je fajn, ale nemá schopnost vlas uzavřít a vlasy jsou opět náchylnější k poškození. Proto je dobré, aby po masce následoval ještě kondicionér, který díky přítomnosti kyselé složky vlas uzavře a uchrání ho tak proti mechanickému poškození.

3) Olejovat, olejovat, olejovat
Olejíčky na vlasy řadím mezi nejlepší pomocníky, pokud jsou vlasy suché, více se lámou a poškozují. Olej vždy používám na trošku prosušené vlasy, když ho dávám na vlasy suché, přijde mi, že je mám ještě sušší. Oleje nanáším pouze na konečky, občas do délek, pokud se Vám vlasy mastí, nanášejte opravdu malé množství jen na konečky.

4) Žehlení, fénování, kulmování
Žehlení a kulmování jsem se asi před půl rokem úplně vzdala (nesouvisí to s tím, že se mi rozbila žehlička :D). Čeho se ale nemůžu vzdát, je fén. Jednak není úplně dobré, nechávat vlasy jen tak uschnout - jak jsou vlasy mokré, vlasová pokožka se zanáší. Dalším důvodem, proč vlasy vždy fénuji, je fakt, že pokud si jdete lehnout s mokrými vlasy, jsou pak náchylnější k poškození (trhání, lámání apod.). Fénovat ale musíme opatrně, takže u mě nechybí ochranný sprej a střídání teplého a studeného vzduchu. Pokud vlasy musíte žehlit (taky jsem nutně musela), používejte ochranné spreje, některé dokonce pomáhají s narovnáním a uhlazením vlasů a jsou aktivovány právě teplem. Při kulmování platí to samé, jen si dejte pozor, aby byly přípravky určené na vlnité vlasy, s těmi vyrovnávacími byste se mohly snažit sebevíc, ale věřte, že to moc nedrží. Pro natočení existuje mnoho metod bez použití tepla, ale o tom až příště.

5) Barva?
Já osobně zastávám teorii, že barva (ne zesvětlující) vlasům pomáhá, funguje totiž na principu vyplnění vlasů. Osvědčila se mi při všech odbarvovacích průšvizích. Po nánosu hnědé barvy nebylo všechno tak hrozné, jak to z počátku vypadalo. Pokud jde o otázku domácího barvení vs. barvení doma, vůbec nemyslím, že by domácí barvení bylo problémem. Barvení mi nikdy vlasy nezničilo a kolikrát jsem od kadeřnice odcházela s barvou, která se mi opravdu nelíbila. Takhle mám možnost si vybrat odstín barvy, jaký chci a ne doufat, že to někdo namíchal tak, jak jsem si představovala. Dnes jsou velkým trendem i pečující barvy Prodigy, Olia, Nectra, Oleo intense, které i zlepšují kvalitu vlasů. Takže pokud chytnete odstín, nevidím v domácím barvení problém.

6) Česání
Při česání vlasů je důležité vlasy nervat za každou cenu. Začínejte od konečků a postupně postupujte nahoru, vyhnete se tak vytrhávání a poškození vlasů. Důležitý je také správný hřeben / kartáč. Já jsem si nedávno pořídila TANGLE TEEZER (více zde) a jsem opravdu spokojená. Dobře Vám poslouží a kartáče z kančích štětin.

7) Experimenty
Vím, že k tématu experimentů se nemám zrovna já moc co vyjadřovat. Jde ale o to, si každou větší změnu pořádně promyslet a ujistit se, že s tím nějakou dobu vydržíte. (No mě se to kecá :D). Nebýt mých vlasových experimentů, tím myslím hlavně odbarvování, mám už vlasy do pasu. Bohužel mě tyto hokusy pokusy stály spoustu nervů, centimetrů a taky peněz. Takže si rozmyslete radikální změny barev, délek a extravagantní střihy. Sice se říká: ,,Jsou to jenom vlasy." Ale to musím nesouhlasit, protože to je součást nás a nevím jak vy, ale to, jak se cítím v oblečení, nalíčená atd., se vždycky odvíjí od mých vlasů.


Máte ještě nějaké tipy a rady jak předcházíte poškození vlasů?




7 komentářů:

  1. jsem take maniak na vlasovou peci :D dlouho jsem nosila mikado, ale od doby co si je nechavam narust (uz jsou na lopatky ha:D) musim se vice starat... vlasy mam odbarvene ombre a musim rici, ze jsem si ombre nechala udelat u kadernice, ale ,,dodelala,, si ho doma, neb jsem chtela mit vlasy vice svetle i nahore, aby byl prechod prirozeny. Souhlasim s kondicionerem hodne lidi si jej zamenuje s maskou. Me se osvedcily olejove zabaly pred mytim vlasu. Moje kadernice mi vzdy rika, ze si klidne mohu vlasy barvit doma, ale nedoporucuje mi olejove barvy (poradne jsem nepochopila proc, ale proste vysvetlovala mi, ze je proti nim :D)...
    chtela bych se zeptat zda mas tip na nejakou studenou blondatou bez zesvetlujicich ,,sr***,, neb ty zesvetlovace z drogerky krome toho v ombre kitu od loreal, ktery je slaby silene nici vlasy :(

    mej se krasne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za komentář :). Taky nechávám růst, ale postupně občas poničim, takže si s regenerací moc neoddechnu. Studenou blond jsem si dávala na ombré...Byla to barva Garnier Color sensation 10.1 Skvostná ledová blond. Na krabičce nevypadala tak ledově, ale ve skutečnosti jsem se celkem lekla, jak je to studená barva, ale opravdu se mi moc líbila (odkaz dole). Vlastně se mi moc líbily všechny blond odstíny, ale tahle není zesvětlující. Někde jsem přetáhla i do světle hnědých vlasů a s nima to ani nehlo :) Také se měj krásně a ještě jednou díky za komentář :)

      http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/018/018713af8f23562119ba516f3607ac38.jpg

      Vymazat
  2. Tangle Teezer zbožňuju! Mám úplně stejný :) zmenšil můj odpor k rozčesávání vlasů po umytí :D

    http://nicolsview.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už se z česání vlasů po umytí nehroutím jako dřív :) Teď doufám, že mi Ježíšek přinese ten menší, abych ho mohla nosit v kabelce :)

      Vymazat
  3. Vidím, že používaš podobné vlasové oleje ako ja, ten Balea krásne vonia. Ja si tiež neviem bez fénu predstaviť život, moje vlasy bez fénu sú ako zvädnutá kvetina. Češem si ich kefou z diviaka, ktorú som si nedávno kúpila na jednej výstave a nenašla som nič lepšie, funguje aj na mokré, aj na suché vlasy, moja kaderníčka má presne takú istú, takže som spokojná. A inak tiež nechápem čo je zlé na domácom farbení vlasov, ja som sa nikdy nefarbilla inde ako doma a nič sa mi nikdy nestalo.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez fénu nedám ani ránu...fénem by se mělo alespoň prosušovat, protože mokré vlasy jsou náchylnější k poškození a prý se volným schnutím vlasů zanáší pokožka.
      Barvím taky doma, ale odbarvování už se mi párkrát nepovedlo, to radši svěřuju do rukou odborníků a stejně mám vlasy vždycky poničené. Kadeřnice mi většinou řeknou, že se barvit doma nemám, ale kolikrát si u nich ani barvu nevyberu nebo se mi nelíbí.

      Vymazat
  4. Já osobně zastávám teorii, že barva (ne zesvětlující) vlasům pomáhá, funguje totiž na principu vyplnění vlasů. Osvědčila se mi při všech odbarvovacích průšvizích. Po nánosu hnědé barvy nebylo všechno tak hrozné, jak to z počátku vypadalo. Pokud jde o otázku domácího barvení vs. pakistani lawn suits wholesale , pakistani original suits wholesale , pakistani suits wholesalers in pakistan , pakistani stitched suits wholesale , pakistani suits wholesale with price , online pakistani suits wholesale , wholesale pakistani dresses best summer collection 2020 , lawn collection , summer collection 2020 , stitched kurti , stitching unit , pakistani lawn suits wholesale in pakistan , pakistani lawn cotton dress material wholesale , house of lawn suits wholesale barvení doma, vůbec nemyslím, že by domácí barvení bylo problémem. Barvení mi nikdy vlasy nezničilo a kolikrát jsem od kadeřnice odcházela s barvou, která se mi opravdu nelíbila. Takhle mám možnost si vybrat odstín barvy, jaký chci a ne doufat, že to někdo namíchal tak, jak jsem si představovala. Dnes jsou velkým trendem i pečující barvy Prodigy, Olia, Nectra, Oleo intense, které i zlepšují kvalitu vlasů. Takže pokud chytnete odstín, nevidím v domácím barvení problém.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za komentáře :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...