středa 8. dubna 2015

Silikony ve vlasové kosmetice

Na chvilku jsem teď vyměnila psaní blogu za psaní školních projektů, ale po trošku delší odmlce tu pro vás mám trošku serióznější článek.
Poslední dobou (možná to bude tím, že sleduju víc blogů :D) stále častěji narážím na někoho, kdo odsuzuje silikony a vyhýbá se jim jako čert kříži. Podle mě ale není nutné silikony ve vlasové péči zavrhovat, protože hlavně na poškozené vlasy mohou být prospěšné. Vlas totiž obalí a zabraňují tak dalšímu poškození. Někdo může namítat, že přes silikony v šamponech, kondicionérech a maskách se pak nedostane žádná péče. Tím se ale dostávám k tomu, že je nutno rozlišovat mezi silikony, silikony a silikony.

Existují tři druhy silikonů. A každý z nich se na vlasech chová trošku jinak. Pak je můžeme rozdělit také podle rozpustnosti ve vodě: Jedny jsou rozpustné ve vodě , další jsou částečně rozpustné ve vodě a ty poslední rozpustné ve vodě nejsou. A právě kvůli těm nerozpustným ve vodě se stává, že je hodně z vás zatracuje a používá raději kosmetiku bez silikonů. Kosmetiku bez silikonů poznáme snadno, protože to na ní většinou bývá napsáno. Na té, na které to napsáno není, většinou bývá se silikony. Když jsou ale silikony tak hrozné, proč jsou i v profesionálních přípravcích na vlasy?

Co nám silikony s vlasy dělají?
  • vlasy nám uhladí, takže se nám lépe rozčesávají
  • chrání proti mechanickému poškození
  • udrží vlhkost uvnitř vlasů (tím, že je uzavře)
  • mohou vlas obalit tak, že se k němu nedostane péče
  • mohou zanášet pokožku hlavy
Jak je poznáme?
Většinou, když se na internetu pídíte po tom, jak poznat silikon ve složení, dostane se vám odpovědi, že všechno, co končí na -CONE, je silikon. To je sice pravda, ale patří tam ještě jiné koncovky -SILOXANE, -SILANE, -THICONOL. Jejich množství poznáme podle umístění ve složení (na začátku=velké množství, na konci=zanedbatelné množství). Dolů do článku vám dám podrobný přehled všech silikonů ve vlasové kosmetice, kterých jsem se dopátrala.

Já nejsem žádný extra odpůrce silikonů. Jsem tedy radši, když mi na vlasy pomůže něco, v čem silikony nejsou, ale nehroutím se, když je v něčem najdu. Teď jsem měla týden bezsilikonovou kúru, ale k tomu se dostanu později. Abych vám mohla ukázat, co jsou silikony zač a v čem vlastně jsou, vzala jsem si k ruce řadu Dove Oxygen Moisture, o kterou soutěžíme. Obecně u mě platí, že čím míň jsou silikony rozpustné ve vodě, tím dál od pokožky hlavy si je dávám. Takže rozpustné klidně na hlavu, občas tam snesu i ty částečně rozpustné a nerozpustné se vlasové pokožky nesmí dotknout.

Silikony rozpustné ve vodě
Jsou silikony, které vám ve vlasech zůstanou pouze do dalšího umytí, snadno se totiž rozpouští ve vodě, takže je vlastně máte na vlasech jen tehdy, pokud opravdu chcete. Pokud chcete vlasy nechat odpočinout, stačí si je umýt šamponem bez silikonů. Tyto silikony často najdeme v profesionální vlasové kosmetice. Já osobně tyto silikony vůbec neřeším a někdy je dokonce vyhledávám, a to právě kvůli zmiňované ochraně  a navození pocitu zdravých vlasů.

Šampon Dove Oxygen Moisture: žádný silikon rozpustný ve vodě
Kondicionér Dove Oxygen Moisture: taky nic
Maska Dove Oxygen Moisture:  a taky nic

Silikony částečně rozpustné ve vodě
Těch už je o něco více. Z vlasů je ale také  dostaneme, jen to bude o něco delší proces než u silikonů rozpustných ve vodě. Vymývají se z vlasů postupně, takže musíme být trpělivé. Už se může stát, že budou zanášet pokožku hlavy a při dlouhodobém používání se nám na vlasech budou "vrstvit". Doporučuji je jednou za čas vyměnit za přípravky bezsilikonové. Já to tak dělám a mám pocit, že si vlasy hezky odpočinou.

Šampon Dove Oxygen Moisture: nic
Kondicionér Dove Oxygen Moisture: Amodimethicone
Maska Dove Oxygen Moisture:  Amodimethicone
(možná jsem se překoukla a tím pádem si můžeme zahrát hru Najdi silikon)

Silikony nerozpustné ve vodě
Právě ta obávaná skupina silikonů, kvůli které je zatracujeme všechny, je nejrozšířenější. Tyto silikony jsou většinou ve vlasové kosmetice z drogérie. Ty se na vlasy postupně nabalují, nabalují a nabalují. Tyhle silikony ještě dokážu zkousnout v kondicionéru nebo masce, docela nerada si je dávám na pokožku hlavy, protože ta se zanáší a vlasy se pak mohou rychleji mastit, vypadávat atd. Někdo říká, že tyhle silikony se musí nechat odrůst nebo ostříhat. Podle jiných by zas měly také jít odstranit peelingovým nebo hloubkově čistícím šamponem, počítejte ale s tím, že to bude běh na dlouhou trať (i pár měsíců).

Šampon Dove Oxygen Moisture:  Dimethiconol
Kondicionér Dove Oxygen Moisture: Dimethicone
Maska Dove Oxygen Moisture: Dimethicone

Tak se nám to tu pěkně sešlo, zrovna u značky Dove, která na mě působí takovým čistým a bezsilikonovým dojmem. Nebudu vám nic zatajovat, jsem trošku zklamaná, že jsem ty silikony objevila zrovna tady a ještě ty, co jsou nerozpustné ve vodě.

TIP: 
1) někde jsem četla, že silikonů se z vlasů dá zbavit směsí z jedné sody nebo octem. Ještě jsem to ale nezkoušela, takže vás nebudu nabádat, abyste to vyzkoušely. Přece jenom nejsem moc kompetentní radit ohledně domácích experimentů - vlasové tipy a triky, které nezkoušejte

2) pokud se chcete o něčem ze složení vaší kosmetiky dozvědět více, určitě doporučuji kouknout na stránku http://www.slozenikosmetiky.cz/, kde je vysvětleno, co která složka v kosmetice dělá a o co se vlastně jedná.

Teď se dostávám k bezsilikonové výzvě, kterou jsem teď 14 dní absolvovala. Bylo to něco příšerného! Jelikož mám vlasy ještě pořád zničené, silikony si odpustit nemůžu už kvůli vzhledu vlasů. Konečky vypadaly upálené, vlasy vypadaly hodně nezdravě, když to řeknu slušně, takže teď už se k té kadeřnici fakt objednat musím a než budu moci vyřadit silikony, asi to ještě nějakou dobu potrvá.

A jak jste na tom vůbec vy a silikony?

Přehled silikonů:
rozpustné ve vodě: Dimethicone Copolyol, Dimethicone copolyol/HWP, Hydroxypropyl, Lauryl Methicone Copolyol, Polysiloxane, Quaternium-80
částečně rozpustné ve vodě:
Amodimethicone, Behenoxy Dimethicone, Bisamino PEG/PPG-41/3 Aminoethyl PG-Propyl Dimethicone, Cyclopentasiloxane (&) Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane (&) Dimethicone, Cyclopentasiloxane (&) Dimethiconol, Cyclotetrasiloxane- Cyclomethicone D4, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-12 Dimethicone, Stearoxy Dimethicone
nerozpustné ve vodě: 
Amodimethicone-Trimethylsilylamodimethicone, Cetearyl Methicone,  Cetyl Dimethicone, Cyclomethicone (&) PEG/PPG-20/15 Dimethicone, Cyclopentasiloxane (&) Trimethylsiloxysilicate, Dimethicone (&) Laureth-4 (&) Laureth-23, Dimethicone (&) Trimethylsiloxysilicate, Dimethicone, Dimethiconol, Dimethiconol (&) Sodium Dodecylbenzenesulphonate, Diphenyl Dimethicone,  Hydrolyzed wheat protein/hydroxypropyl polysiloxane and cystine/silicone co-polymers, Phenyl Trimethicone, Polysilicone-18 Cetyl Phosphate, Simethicone, Stearyl Dimethicone,  Trimethylsiloxysilicate, Trimethylsilylamodimethicone
Možná jsem divná, ale občas to nosím s sebou jako tahák do drogerie :D 

21 komentářů:

  1. prvých 20 rokov života som neriešila žiadne silikóny, potom nastal boom bez silikónov ( lebo blogy :D ) a používala som len baleu bez silikónov a neuškodilo mi to na vlasoch :) teraz používam už hocijaký a tiež im to neubližuje :) raz za čas si umyjem tým bez, ale nejak to neriešim :) skôr riešim vzhľad a vôňu šampónu :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Balea mi taky nic špatného nedělá. Ale zkusila jsem použít nějaký přírodní regenerační šampon a byla to katastrofa...No možná mi ta Balea trošku odhaluje poškozené konečky :D :D

      Vymazat
  2. Ach, ja napríklad silikóny nedokážem vystáť - čo asi vieš :D Jednoducho, odkedy si ich necapem na vlasy tak sú oveľa vzdušnejšie, zdravšie a lesklejšie. Keď som používala silikónové prípravky tak som vlasy mala zosušené, pri korienkoch mastné a lámali sa.. K tomu že si skúsila "bezsilikónovú výzvu" - odporučila by som používať nejaký šampón s olejom, tie sú najlepšie :) A áno, keď prestaneš používať silikóny tak vlasy zo začiatku budú iné ale po mesiaci uvidíš rozdiel :) Taktiež som skúšala tú sódu bikarbónu - vlasy som mala nesmierne špatné ale po týždni po "očistení" bez silikónov boli ako nové, a vlastne aj sú - doteraz :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych měla zdravé vlasy, tak bych silikonům asi taky dala sbohem, ale musím se nejdřív zbavit těch hnusných konečků. Konečně jsem se odhodlala a pod kudlu jdu ve středu, tak uvidíme :) Každopádně tu delší bezsilikonovou výzku zkusím :) Ono ty oleje jsou silikonům dost podobné, taky na těch vlasech ulpívají, ale je to téma, které musím ještě prozkoumat :)

      Vymazat
  3. Já neřeším zda má šampon silikony nebo ne. Ve složení se ani tak moc nevyznám a nerozeznám co by tam být nemělo a nějak ubližuje. Ale díky za článek, dozvěděla jsem se spoustu nových věcí. Používala jsem šampony se silikonem. Teď mám baleu bez silikonů a žádný rozdíl nevidím. Tak asi to i nadále nebudu nijak hrotit. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi nemáš tak zničené vlasy, aby byl poznat rozdíl, což ti každopádně dost závidím :). Já si občas do drogerie donesu tahák se silikonama, abych nebrala ty, co jsou nerozpustné ve vodě.

      Vymazat
  4. Ahoj :) pokud můžu většinou se silikonům vyhýbám, ale pak jsem si pustila na YT rozhovor PetryLovelyHair s trichologem Lukášem Rossbachem a ten tvrdil, že vlasy silikony potřebují. Tak jsem z toho zmatená :) Jinak hezký článek ;)
    FASHION & BEAUTY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde mi, že pravda je někde tak napůl. Já oceňuju, že to ty vlasy chrání, ale zase nejásám, když v něčem ten silikon najdu :D

      Vymazat
  5. Zase raz skvelý článok, konečne som pochopila, prečo moje mastné vlasy neznášajú väčšinou silikónových šampónov z drogérie - nerozpustné silikóny, ja už dlhší čas silikónové šampóny z drogérie nepoužívam, našla som si pár značiek hlavne Baleu, ktorej som v tomto smere verná a ostatné už viac menej nepoužívam. To mastenie vlasov po silikónových šampónoch môžem len potvrdiť, je to hrozné. Čo sa týka masiek a kondicionérov tam mám ale naopak silikónové prípravky, lepšie sa nanášajú a vidím väčší účinok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejně nepochopím, proč silikony, které nejsou ve vodě rozpustné dávají do šamponů, když to zanáší pokožku hlavy. Na konečky mi to nevadí, ale když je najdu ve složení šamponu, tak bývám naštvaná. Pak se ale nechám nějakou řadou unést (Dove Oxygen Moisture) a moc to neřeším :D

      Vymazat
  6. Ahoj super článok ;)
    Ja silikóny neriešim, takže neviem ako su na to moje šampóny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že když jsem je neřešila vůbec, měla jsem hezčí vlasy :D. Od té doby, co mě tyhle věci berou, to s vlasama jde z kopce :D

      Vymazat
  7. Děkuji mockrát za návštěvu mé stránky :). Určitě Tě začnu sledovat, protože máš na blogu plno věcí o vlasech a to mě moc zajímá! Můj blog byl dříve jen vlasový, ale teď už právě trochu obměňuji :). + mám 2 stránky na FB o vlasech, takže to je moje! :D Budu ráda, když i ty se vrátíš na mou stránku a bude se Ti tam líbit :)).

    http://esveronica94.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mockrát za milý komentář, pokud se vrátíš, hoď mi sem prosím i odkaz na FB vlasy, protože já beru úplně všechno o vlasech :D. Díky moc :)

      Vymazat
    2. https://www.facebook.com/SmodrchaniceZVlasu?fref=ts
      https://www.facebook.com/pages/Verrs-hairstyles/711518358894540?fref=ts
      https://www.facebook.com/pages/Rub%C3%ADnov%C3%A9-sle%C4%8Dny/413724288748418?fref=ts

      Toto jsem všechny mé stránky :). První dvě o vláskách a ta poslední je taková všeobecná pro slečny :). O všem možném :).

      Vymazat
    3. Super, diky moc. Určitě se podívám :)

      Vymazat
  8. "
    We are the team from Tropika Club Magazine.

    Tropika Club Magazine is your leading online magazine for the discerning male and female Singaporean. We cover various topics of interest, ranging from beauty and vogue for her, and grooming and style for him, as well as city and destinations and top picks. To learn about Tropika Club's Search Directory for Beauty and Wellness Services, please click on this link

    Check out some of our articles below; they are a good read:

    1. 4 Signs that you are developing Hormonal Acne

    2.""Stress Turns Hair White,"" Discovered by Scientists (male)

    3. Singapore's Solidarity Budget for COVID-19 Explained

    4. How To Shave Your Bikini Line with these Easy Tips

    5.7 Things that can Influence your Breast Size "

    OdpovědětVymazat
  9. Your blog post was so informative that it felt like I was taking a chemistry class with all those silicones, silicon that you mentioned. It was a good post to read as I don’t mind chemistry but for me writing is a difficult thing to do. This is why I often buy Best Assignment Writing Service so that I won’t have to deal with all those paperwork.

    OdpovědětVymazat
  10. Awesome article. I would want to thank you for giving this information. I feel pleased after reading the post.

    OdpovědětVymazat
  11. Looking for a dose of adrenaline? Explore the captivating world of Satta Matka and let the game of luck determine your destiny. Play now and unleash your fortune

    OdpovědětVymazat
  12. Silicones play a significant role in hair cosmetics, providing benefits such as enhanced shine, smoothness, and manageability. When exploring this topic, it is valuable to consult the expertise of essay writers online cheap usa who offer affordable and reliable services in the USA. They can provide comprehensive insights and analysis on the impact of silicones in hair care products.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za komentáře :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...